Miljötänkande
Det pratas mycket om miljön – och vi vet alla att vi måste göra något åt saken. Oavsett om du gör lite eller mycket så gör det skillnad.
Vi på Sabina and friends tycker miljön är jätte viktig och vi vill tillsamman med våra medlemmar göra skillnad.
Genom att konsumera lite mindre och göra aktiva val bidrar du till en bättre miljö – välj dina produkter du handlar med omsorg.
Snabb fakta
Vi köper alltmer kläder och bär dem allt kortare tid innan vi slänger dem. Det är synd, eftersom klädtillverkningen är en mycket miljö- , kemikalie- och energikrävande process.
4x – Vi svenska äger fyra gånger så mycket kläder idag som vi gjorde 1980.
7000 Liter vatten är den mängd som krävs för att producera 1 kg bomull.
40% – Mellan år 2000 och 2009 ökade svenska folkets konsumtion av textilier med 40 procent.
En tiondel av världens bekämpningsmedel går till bomullsodling, trots att bomull bara upptar 2,5 procent av jordbruksmarken.
70 000 Ton textilier slänger svenska folket i hushållssopor varje år. Det motsvarar ca 8 kg textilier per person och år. 26000 ton textilier lämnas varje år in till välgörenhetsorganisationer, vilket motsvarar 3 kg per person och år.


Lik i garderoben:
Med de trendiga topparna och dyra jeansen följer också en historia av hårt arbete, livsfarliga arbetsförhållanden, giftiga utsläpp och miljöförstöring.
Senas 24 April 2013 dog 1129 personer och drygt 2500 skadades när en klädfabrik rasade i Rana Plaza/Bangladesh – Det hade upptäckts sprickor dagen före och butikerna och bankerna på bottenvåningen stängde igen. Det ville även textilarbetarna göra som befann sig högre upp i huset göra, men dom beordrades att fortsätta arbeta.
I byggnaden tillverkades kläder för välkända märken som Benetton, Mango, Primark och Walmart.
Det här är ingen isolerad händelse. Året före dog 257 i en brand i en textilfabrik i Pakistan.

SANT ELLER FALSKT?
Att köpa miljövänliga och giftfria kläder är inte det enklaste. Det som vid första anblicken kan se ut som ett hållbart alternativ kan vara det motsatta.
SANT:
”Även ekologiska plagg kan innehålla gifter.”
- I många fall betyder en ekologisk märkning bara att själva bomullen är ekologiskt odlad. Men under tillverkningen kan giftiga ämnen användas för bland annat färgning och tryck. Enligt Greenpeace, som mätt halten gifter i kläder, är inte ens ekologiska barnkläder garanterat giftfria.
”Ull rengör sig själv.”
- Ull är ett fantastiskt material som inte bara värmer även om det har blivit blött; det är även självrengörande. Ull låter inte smuts tränga in i fibrerna utan håller den på ytan. Hänger man ut ett ullplagg för att vädra gör syret i luften att ullen renar sig själv. Syret lösgör smutspartiklar som faller till marken, och plaggen känns fräscht igen.
”Second hand är bra för hälsan.”
- Många kläder innehåller gifter från färger och tryck. Köper du second hand slipper du många gifter eftersom de redan har tvättats ur. Du vet också att plaggen är hållbara eftersom de redan har hållit i många år.
FALSKT:
”Naturmaterial är bäst för naturen.”
- Traditionell bomullsodling kräver stora mängder bekämpningsmedel, näring och vatten. Textil av bambu säljs som ett miljövänligt alternativ, men även om bambu säljs som ett miljövänligt alternativ, men även om bambu är en snabbväxande gröda krävs stora mängder energi och kemikalier för att omvandla de hårda bambufibrerna till mjuka textilfibrer.
”Dyra kläder är mer etiskt tillverkade.”
- Dyra kläder är ingen garanti för en schyst produktion. Många lyxmärken får låga betyg i etiska granskningar.
”Sköljmedel är bra för kläderna.”
- Sköljmedel kan göra vissa kläder mjukare och mindre statiska. Men det ska absolut inte användas till vissa textilier, som funktionsplagg, eftersom det täpper till porerna och gör att funktionen försvinner.
”All kemtvätt är miljöfarlig.”
- Wetclean är en mer skonsam kemtvättsmetod. Om du kan bör du välja den till de kläder som kräver kemtvätt.
